JAK TO JEST Z TYM JODEM PRZY HASHIMOTO?

Suplementować jod, czy nie suplementować? Dostarczać z pożywieniem czy raczej ograniczać? Jakie zalecenia przyjmują specjaliści podczas leczenia Hashimoto? W Internecie można znaleźć wiele sprzecznych informacji w tej kwestii. Na wielu forach, blogach czy serwisach tematycznych z góry wiąże się choroby tarczycy z niedostateczną podażą jodu w diecie. Jednak czy jest to prawda? Czy powinieneś zaopatrzyć się w algi, płyn Lugola lub inne specyfiki, o których tak często wspominają osoby niedoświadczone?

ZARÓWNO NADMIAR JAK I NIEDOBÓR MOŻE PROWADZIĆ DO NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY

Myślę, że w tym momencie wprowadziliśmy zamieszanie. Jednak zarówno nadmiar spożywanego jodu, jak i niedobór może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Badania nie są w stanie jednoznacznie określić zależności. Zauważono, że większa ilość jodu może okazać się toksyczna w momencie niskiego poziomu selenu w organizmie.

W praktyce pacjenci zmagający się z Hashimoto zgłaszają różne obserwacje podczas przyjmowania preparatów jodu. Jedni czują się korzystniej, inni nie są w stanie kontynuować kuracji.

ROLA JODU W ORGANIZMIE

Jod uznawany jest za jeden z najważniejszych pierwiastków w organizmie, mimo iż występuje w ilościach śladowych. Zapewnia prawidłowy rozwój fizyczny oraz intelektualny dzieciom i młodzieży. Ma również znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania gruczołu tarczycy. Optymalny poziom umożliwia produkcję hormonów biorących udział w reakcjach metabolicznych. Zauważono również, że jod pozytywnie wpływa na temperaturę ciała, klarowność umysłu oraz działa uspokajająco.

Niski poziom związku w organizmie przyczynia się do zmniejszenia wytwarzania hormonów tarczycy. Utrzymujące się niedobory prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

ZOBRAZUJMY PEWNE REAKCJE …

Niski poziom jodu w organizmie sprawia, że początkowo tarczyca zaczyna powiększać się, by móc wychwycić z krwi jak największą ilość pierwiastka. Pojawia się wole niedoczynne lub obojętne. Dodatkowo mamy do czynienia z takimi objawami jak zaparcia, wypadanie włosów, chwiejność emocjonalna, zmęczenie, zimno, obrzęki twarzy. Masa ciała stopniowo wzrasta mimo braku zwiększenia podaży energetycznej.

Jest diagnoza, leczenie. Tarczyca wraca na swoje miejsce, a wręcz cofa się, zmniejszając objętość, jednak poziom jodu w organizmie dalej jest niski. Tutaj pojawia się zagrożenie. Niedoświadczeni lekarze włączają suplementację, nie zwracając uwagi na to, że nadmiar jodu jest toksyczny. Nie uwzględniają faktu, że niska masa tarczycy nie jest w stanie przyjąć tak dużych ilości i jej zapotrzebowanie zmienia się.

NADMIAR JODU PRZY HASHIMOTO

Wiele osób nie ma problemu z nadmiarem jodu w organizmie. Jednak są też tacy, którzy zmagają się z objawami zatrucia. Pojawiają się u nich wzmożona czynność gruczołów ślinowych, odczyny alergiczne, zmiany skórne, pieczenie w gardle, ustach i żołądku, bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunki czy zaburzenia ze strony pracy serca. To objawy charakterystyczne dla ostrego zatrucia jodem, w tym wypadku zaleca się natychmiastową konsultację z lekarzem w celu podjęcia dalszych decyzji.

GDZIE JEST JOD I ILE GO PRZYJMOWAĆ?

Uważa się, że osoba dorosła powinna przyjmować ok. 200 µg. Zapotrzebowanie to zwiększa się w przypadku ciąży do ok. 250µg oraz podczas karmienia piersią do ok. 290 µg. Uważa się, że objawy przedawkowania pojawiają się przy spożyciu dawki 30 - krotnie większej. Nie zmienia to faktu, że przy tak niewielkich ilościach jest to możliwe. Warto znać objawy charakterystyczne dla zatrucia, w celu podjęcia szybkiej interwencji.

Najwięcej aktywnych związków znajdziemy w produktach pochodzenia morskiego tj. rybach, algach czy owocach morza. Analizując poniższą tabelę nie trudno zauważyć, że przy prawidłowo zbilansowanej diecie nie ma potrzeby suplementowania jodu. Biorąc pod uwagę popularne suplementy diety zawierające jod, zawartość związku w 1 kapsułce waha się od 150 do 250 µg, co sprawia, że długotrwałe stosowanie może wywołać objawy równoważne z zatruciem, dlatego tak istotne jest monitorowanie poziomu jodu we krwi u chorych.

PRODUKT

ZAWARTOŚĆ JODU W 100 G

sól kuchenna, jodowana

2293,0 µg

dorsz świeży

110,0 µg

mintaj świeży

103,0 µg

makrela wędzona

40,0 µg

ser edamski tłusty

30,0 µg

tuńczyk w oleju

25,0 µg

orzechy laskowe

17,0 µg

brokuły

15,0 µg

jaja kurze całe

9,5 µg

mleko 0,5% tł.

3,4 µg

Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności,Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.


 

Podsumowując, zbilansowana dieta zaspakaja nasze zapotrzebowanie na jod. Nie należy bezmyślnie przyjmować preparatów zawierających związek, ponieważ zarówno nadmiar jak i niedostateczna podaż może w konsekwencji prowadzić do wielu chorób tarczycy. W przypadku Hashimoto pacjenci zgłaszają różne opinie. Jedni czują poprawę samopoczucia w momencie suplementacji jodem, inni uzyskują odwrotne skutki. Wiąże się zależność pomiędzy poziomem jodu we krwi a selenem. Istotne jest tu indywidualne podejście do pacjenta. Wszelkie dolegliwości należy zgłaszać lekarzowi prowadzącemu.